KNNV Nijmegen | Lezing met dia’s over wilde orchideeën door Ruud Knol

KNNV Nijmegen | Lezing met dia’s  over wilde orchideeën door Ruud Knol

Orchideeën van Noordwest-Europa

Orchideeën spreken door hun bloemvorm en wispelturig optreden tot de verbeelding. Het is een relatief jonge plantenfamilie met wereldwijd circa 22.000 soorten, een familie die zo’n 25 miljoen jaar geleden is ontstaan. Nog steeds komen er soorten bij, het is een komen en gaan. En ze zijn zich nog steeds aan het evolueren, mede omdat sommige geslachten snel hybriden kunnen vormen.

In deze presentatie bespreken we het ontstaan en de groeiwijze van de orchidee. We bezoeken wij o.a. het kustgebied van Holland, Zeeland en de Waddeneilanden, die vaak grote populaties herbergen. Zo komen in het Lauwersmeergebied meer dan 250.000 ex. voor van de rietorchis. In een vervolglezing nemen we ook een kijkje in hét bolwerk van de Nederlandse orchideeënwereld, te weten Zuid-Limburg. Bovendien fotografeerde Ruud diverse soorten in beschermde natuurgebieden in het midden en oosten van ons land, fameus om hun unieke al dan niet schraallanden.

Door hun merkwaardige vormen, kleuren en geuren trekken orchideeën bijzondere insecten aan, die voor bestuiving/bevruchting zorgen. U krijgt zowel de natuurlijke omgeving van de orchidee te zien, alsmede close-ups van de bloeiwijze. Naast de beelden van de soorten op zich krijgen we ook informatie over de verspreiding, bedreigingen en achteruitgang. Je kunt een avond vullen met de Nederlandse soorten, hun leefwijze en hun voorkomen. Dat zijn er rond de 35.

Naast het voorkomen in Nederland krijgen ook natuurgebieden in België (dal van de Viroin), Noord-Frankrijk (Lotharingen, Montenach) en Duitsland (o.a. de Eifel) de aandacht, vooral de soorten van zgn. kalkgraslanden. Teveel om te vertonen (de totale presentatie omvat immers 480 dia’s). Vandaar dat wij ons beperken vóór de pauze tot 80 dia’;s van enkele Nederlandse soorten en 80 dia’s na de pauze van soorten uit Noord-Frankrijk. Dan praten we bijvoorbeeld over hommel-, bijen- en vliegenorchis, bosvogeltjes, bokkenorchis, hondskruid, soms afgewisseld met andere planten die het moeten hebben een kalkrijke bodem. Wellicht kan op een volgende dia-avond een ander deel getoond worden.

Datum & tijd
di 25 februari 2025 van 20:00 tot 22:00
(Vertrek)plaats

Parochiezaal van de Antonius van Paduakerk, Slichtenhorststraat 81, Nijmegen.

Gratis voor leden van KNNV, IVN en Groei en Bloei, anders € 5 per persoon.